Frågor och svar

Har du en fråga? Här hittar du svaret

  • Hur fungerar solceller?

    Solceller omvandlar solens strålar till elektrisk energi. När solen lyser på solcellen blir ovansidan negativt laddad och undersidan blir positivt laddad, vilket genererar likström. För att kunna använda elen omvandlas den till växelström i en växelriktare. 

  • Tjänar man på att installera solceller?

    Ja, solceller är en lönsam investering 2023. Beroende på dina förutsättningar förväntas en investering i solceller ge en avkastning på 5-15% per år.

  • Vad kostar det att installera solceller?

    Ett genomsnittligt pris för ett solcellspaket på 10 kW är cirka 160 000 kronor inklusive moms. Motsvarar ett pris på ca 16 000 kronor per installerad kW och runt 3 000 kronor per kvadratmeter

  • Finns det bidrag man kan få för att installera solceller?

    Det ges skattereduktion med 20 procent av arbets- och materialkostnaderna för installation av solceller. Och 50 % bidrag på inköp av växelriktare och batteri. Detta stöd kan bidra till att fler hushåll väljer att installera solceller, vilket i sin tur kan leda till ökad produktion av förnybar el och minskat beroende av fossilbaserad elproduktion. 

  • Hur lång livslängd har solceller?

    Solceller har en garanterad livslängd på 25–30 år. Enligt dagens effektgarantier ska solceller bibehålla åtminstone 80 % av sin effekt efter 25 år. Det betyder dock inte att solpanelerna slutar fungera efter 25 år: Idag finns exempelvis 40 år gamla solcellsanläggingar som fortfarande producerar el.

  • Fungerar solceller på vintern?

    Solcellerna producerar el även under molning vinterdag och fungerar utmärkt i vårt nordliga klimat. Solceller ger visserligen mest el på sommarhalvåret , men de slutar inte att producera el bara för att det är molningt eller för att det snöar. Det räcker det är ljust.

  • Vad är bästa lutning för solceller?

    Tak som vetter åt syd är de bästa, men även öst- och västvända tak lämpar sig väl för solceller. De tak som vetter åt öst och väst producerar cirka 80 procent av de anläggningar som vetter i sydlig riktning.


    Den optimala lutningen beror på var i landet du bor. I södra Sverige är den optimala lutningen cirka 40 grader och för norra Sverige är den cirka 45 grader. Ligger lutningen mellan 15 och 60 grader är det några procent lägre utbyte jämfört med optimal lutning. Med andra ord, lutningen är i regel inte så viktig utan de flesta villatak lämpar sig väl för solceller.

  • Krävs det bygglov?

    1 augusti 2018 slopades bygglovskravet på solpaneler. Dock är det bra att kontrollera med sin kommun att det inte är några lokala bestämmelser som gäller

  • Vad är det för storlek på en solpanel?

    Hur stora är solpanelerna? Nästan alla paneler på marknaden är konstruerade av 60 celler eller 72 celler. Paneler på 60 celler är 1,6 kvadratmeter stora och paneler på 72 celler är 2 kvadratmeter. 72 cellspanelerna har ofta en högre effekt däremot är det ingen större skillnad på pris per kW. 

  • Solceller vs solfångare

    En solfångare omvandlar strålar till varmvatten medan en solcell genererar elektricitet i form av likström

  • Kan man installera solceller själv?

    För att montera solcellspaneler måste det vara ett elinstallationsföretag enligt lagstiftningens krav. För att kunna kalla sig det ska bolaget ha en elinstallatör, vara registrerad i Elsäkerhetsverkets register, och ha ett egenkontrollprogram. 


Få en kostnadsfri offert

Du förbinder dig inte till något genom att fylla i formuläret. Genom att fylla i frågorna så kan vi hjälpa dig med en offert snabbt och smidigt. Vill du hellre prata med oss direkt så går det såklart jättebra.

0587-122 44   |   info@nordsolen.nu

Contact Us