Solpaneler på tak
Så här fungerar solpaneler
Solceller omvandlar solens strålar till elektrisk energi. När solen lyser på solcellen blir ovansidan negativt laddad och undersidan blir positivt laddad, vilket genererar likström. För att kunna använda elen omvandlas den till växelström i en växelriktare. Man kopplar ihop ett antal solceller till en solpanel. En solpanel som är 1,0 x 1,65 m består av 60 solcellsmoduler.
Grovt räknat brukar man säga att en genomsnittsanläggning på ca 25 paneler (en yta på ca 43 m2) producerar ca 6 200 kWh på ett år, men detta varierar givetvis beroende på antal soltimmar, takets läge, lutning mm.
Nordsolen - Överskott av din producerade el
Om du producerar mer el än vad du behöver i dit hem uppstår ett överskott, som inte kan lagras i solpanelerna, utan går ut i elnätet. För det får du en mindre ersättning från ditt elnätsbolag. Utöver den ersättningen kan du också välja att sälja din överskottsproduktion till ett elhandelsbolag.
Solceller på marken
Placering och lutning för bästa effekt
Det finns flera saker som skiljer markmonterade solceller från takmonterade. Om du väljer att montera solceller på marken kommer du att ha större valmöjlighet när det kommer till placering och lutning för att få bästa effekt.
Du får tillgång till ett stort utbud av olika typ av ställningar och stativ, som kan användas för att optimera dina solceller. En annan skillnad är priset. Att montera solceller på marken är vanligtvis dyrare, vilket är något som du antagligen inte vill höra om du funderar på att göra det. Orsaken är tilläggskostnaden för det montage som du kommer behöva ha.
Överlag är det dock inte något som skiljer placeringen av solcellerna åt. De paneler som sitter på taket kommer att fungera på samma sätt som de som sitter på marken. Panelerna absorberar ljuset och omvandlar detta till energi.
Solceller på fasad
Vänd mot söder för optimalt solenergi
Sverige har bra förutsättningar för solceller monterade på en fasad då solen ligger lågt i Norden vilket gör att solcellernas upptagningsförmåga blir stor under större delen av dagen. Precis som på ett tak så bör solceller monteras på en vägg som är vänd mot söder för att producera optimalt med solenergi. Dock kan man ha solceller på alla sidor av huset men då med en lägre effekt.
Att sätta solceller på en fasad är inte lika effektivt som på ett tak, där man får ut cirka 30 % högre effekt, men är ett bra alternativ då man inte kan montera solceller på taket. Solceller på en fasad är också ett bra komplement till solcellerna på ett tak, om man vill få ut maximal effekt.